PMÚ schválil koncentráciu Ministerstva hospodárstva SR a SPP

04.02.2014 Bratislava

Bratislava 4. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní kontroly Ministerstva hospodárstva (MH) SR nad podnikom podnikateľa Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., a nad podnikateľmi, ktorých tento podnikateľ v rámci novej reorganizácie bude kontrolovať - Nadácia SPP, Ekofond, n. f., SPP CNG, s. r. o. a SPP CZ, a. s. Rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Informovala o tom dnes hovorkyňa úradu Andrea Wilhelmová.

Úrad v prípade posudzovanej koncentrácie skúmal jej vplyv na súťažné podmienky predovšetkým tam, kde sa činnosti MH SR aktuálne alebo potenciálne prekrývajú s činnosťami spoločnosti SPP. Ide predovšetkým o činnosti spoločností Západoslovenská energetika, a. s. (ZSE) a Východoslovenská energetika, a. s. (VSE).

PMÚ SR posudzoval horizontálne, ako aj vertikálne účinky koncentrácie na podmienky hospodárskej súťaže a rovnako možnú koordináciu predmetných podnikateľov v oblasti veľkoobchodných dodávok a maloobchodných dodávok zemného plynu, v oblasti výroby a veľkoobchodnej dodávky elektrickej energie, ako aj maloobchodnej dodávky elektrickej energie koncovým odberateľom.

Po vyhodnotení všetkých dostupných podkladov a informácií úrad vyhodnotil, že v dôsledku predmetnej koncentrácie nedôjde k značnému narušeniu účinnej súťaže a koncentráciu schválil.

Koncentrácia uvedených podnikateľov sa má uskutočniť na základe tzv. rámcovej zmluvy, ktorá bola uzatvorená v kontexte plánovanej reorganizácie skupiny spoločnosti SPP schválenej vládou SR. V zmysle novej reorganizácie SPP budú začlenené pod túto spoločnosť Nadácia SPP, Ekofond, n. f., SPP CNG, s. r. o. a eventuálne aj SPP CZ, a. s. Ostatné spoločnosti, v ktorých aktuálne vlastní SPP podiel na základnom imaní nie sú predmetom nadobudnutia kontroly zo strany MH SR. Majetkové účasti v týchto spoločnostiach budú v rámci reorganizácie vložené do spoločnosti SPP Infrastructure, a. s., ktorá bude od SPP odčlenená a v ktorej MH SR nebude mať po transakcii kontrolu.

MH SR je ústredný orgán štátnej správy, ktorý riadi a za ktorého činnosť zodpovedá príslušný minister. MH SR ako také samostatne nevykonáva podnikateľské činnosti. Na relevantných trhoch pôsobí prostredníctvom veľkého množstva podnikateľov, ktorých kontroluje priamo alebo nepriamo.

Hlavným predmetom činnosti SPP je dodávka plynu, pričom SPP od roku 2012 podniká aj v oblasti dodávky elektriny.
 

Vyberte región